Hidangan nasi lemak yang merupakan makanan kegemaran orang Malaysia.
Nasi lemak adalah jenis makanan khas
Suku Melayu yang dapat ditemukan di
Malaysia,
Indonesia, dan
Singapura. Makanan ini lazim dihidangkan untuk sarapan pagi. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan
santan kelapa untuk memberikan citarasa gurih. Kadangkala daun
pandan dimasukkan ketika nasi lemak dimasak untuk menambahkan aromanya. Istilah
lemak dalam
Bahasa Melayu atau
lamak dalam
Bahasa Minangkabau
merujuk kepada rasa dan tekstur gurih berminyak yang dihasilkan santan
kelapa yang melepaskan kandungan lemak nabatinya ke dalam nasi yang
tengah ditanak.
Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan
telur (direbus, digoreng mata sapi, atau didadar), irisan
mentimun,
ikan bilis atau
teri goreng, dan
sambal. Tetapi kini nasi lemak dijual dengan berbagai lauk-pauk seperti
daging,
ayam,
sotong,
udang,
limpa, dan
hati sapi.
Nasi Lemak lazim disebut dengan nama demikian di
Sumatera dan
Semenanjung Malaya. Sementara di
Jakarta hidangan yang mirip nasi lemak dikenal dengan nama
nasi uduk sedangkan di
Jawa Tengah dengan nama
sega liwet atau nasi liwet. Di
Aceh hidangan yang mirip nasi lemak disebut nasi gurih.
Daftar isi
0 komentar:
Posting Komentar